به گزارش خبرگزاری الخبرآنلاین، مسعود مازیکیان در جریان تبلیغات انتخاباتی تاکید کرد که بدون اطلاع افکار عمومی تصمیمی نمی گیرد و برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد. با این حال وی در اظهارات اخیر خود، رویه فعلی کشور در حوزه انرژی را مضر دانست. تکرار این مواضع از سوی عارف نشان می دهد که دولت ادامه روند فعلی را محتمل نمی داند. این اظهارات کافی بود تا بحث در مورد سناریوهای احتمالی نرخ حامل های انرژی را داغ کند. اگرچه بخش بزرگی از کارشناسان اقتصادی در گذشته از شوک درمانی و تعدیل ساختاری حمایت می کردند، اما با توجه به تجربیات تلخ گذشته، به نظر می رسد دیگر چنین اتفاق نظری وجود ندارد.
همت قلی زاده اقتصاددان در این خصوص در گفت و گو با خبرآنلاین گفت: معتقدم آقای رئیس جمهور و دولتمردان به درستی از جزئیات روابط مالی انرژی مطلع نبودند. اظهارات ایشان مبنی بر اینکه «خرید بنزین به قیمت آزاد دلار و فروش آن به قیمت یارانه ای غیرمنطقی است» به این معنا نیست که کشور بنزین مورد نیاز خود را با دلار نقد وارد می کند.
وی افزود: خرید بنزین برای واردات آن به کشور مانند سایر کالاهای وارداتی نیست که لیست آن از گمرک قابل مشاهده است، در حالی که واقعیت موضوع به هیچ وجه این گونه نیست. این بدان معناست که بنزین مانند سایر کالاها به کشور خریداری و وارد نمی شود و به همین دلیل است که روابط مالی بخش انرژی با بسیاری از بخش های دیگر کشور متفاوت است.
این کارشناس اقتصادی انرژی افزود: ما سال هاست که واردکننده بزرگ بنزین بوده ایم (حداقل قبل از شروع به کار پتروشیمی ستاره خلیج فارس) که یک کشتی نفتی از کشور به کشورهایی مانند این کشور می رود. چین یا هندوستان و سپس معادل بنزین را وارد کشور کنیم در واقع اینطور نیست که ما برای بنزین مصرفی کشور معادل قیمت جهانی آن پرداخت کنیم و واردات این حامل مهم انرژی به شکلی باشد. به این ترتیب، هیچ دلاری برای نگرانی وجود ندارد.
وی با توجه به اینکه نفتی که در این سناریو می توانست صادر شود برای تولید بنزین استفاده می شود، گفت: در حال حاضر کشور ما در محاصره است و وقتی نفت صادر می شود نمی توان ارز آن را به کشور بازگرداند. . بنابراین حداقل می توان با قاطعیت گفت که منابع زیادی برای واردات بنزین به کشور هزینه نمی شود.
قلی زاده فارغ التحصیل دانشگاه شهید بهشتی گفت: مسئله اصلی این است که کشور ما به عنوان یکی از بزرگترین و مهم ترین کشورهای صاحب منابع نفت و گاز در جهان به این وضعیت نرسد نارضایتی به دلیل مصرف زیاد یا قیمت ارزان نیست، بلکه به دلیل تولید ناکافی است.
وی با اشاره به تاثیر افزایش قیمت ها در کنترل مصرف، خاطرنشان کرد: در کنار نامعقول بودن و ناعادلانه بودن این پیشنهاد باید به این موضوع بپردازیم و وقتی می گویند گران می کنیم تا مصرف کم شود، منظورشان ماست آن را طوری کن که فقرا و ستمدیدگان نتوانند آن را بخرند و فقط کسانی که دارای ثروت و سرمایه هستند از آن سود ببرند، افزایش قیمت برای کاهش مصرف به معنای حذف محصول از توده مردم و انحصار مصرف آن به دست سرمایه داران است.
این کارشناس اقتصادی با رد این ادعا که شکاف قیمتی در نهایت باید کاهش و یکسان شود، گفت: هزینه های تولید در ایران و سایر کشورها یکسان نیست و به همین دلیل یکسان سازی قیمت ها اقدام بسیار مضری است.
قلی زاده در خصوص اینکه یارانه های پنهان چیست و به جز ایران در کدام کشورها اعمال می شود، پاسخ داد: مفهوم یارانه پنهان یک مفهوم خیالی است که با مقایسه قیمت ها در ایران دلیلی بر افزایش قیمت ها شده است در بازارهای داخلی و منطقه ای و بین المللی مدعی هستند که یارانه های پنهان برای برخی کالاها از جمله حامل های انرژی پرداخت می شود، چنین موضوعی نه تنها در دنیای امروز، بلکه در اقتصاد کشور ما نیز مطرح شده است. در یکی دو دهه اخیر
وی ادامه داد: مصرف در کشور ما به هیچ وجه زیاده روی نمی کند، این حرف هایی است که مدام مطرح می شود بدون اینکه مبنایی اساسی داشته باشد، بر اساس آمارهای رسمی وزارت نفت می توان نشان داد که وضعیت مصرف وجود دارد تانکرهای حامل انرژی در ایران علیرغم وضعیت موجود برای تردد، جاده های نامناسب و خودروهای پرمصرف، اساس مشکل فعلی عدم تولید در کشور و حتی در حوزه مصرف برق مشخص شد که نرخ رشد تخلیه الکتریکی 5 درصد بود، در حالی که نرخ رشد مصرف تنها 4 درصد افزایش یافت!
وی افزود: زمانی که جمعیت یک کشور افزایش می یابد، طبیعتا مصرف نیز افزایش می یابد. با تغییر سبک زندگی، متغیرهای مختلفی نیز تغییر می کند و اینها واقعیت های کشور است که باید حل شود. وی افزود: در این سال ها مجبور شدیم پالایشگاه های خود را مدرن سازی، کارآمدتر کنیم و از استهلاک صنایع خود به ویژه در بخش نفت و گاز جلوگیری کنیم تا بتوانیم نیازهای کشور را متناسب با تغییرات نسلی تامین کنیم.
قلی زاده با اشاره به سیاست سال 1385 که قیمت فرآورده های برخی پالایشگاه ها بر اساس قیمت جهانی تصویب شد، گفت: این اقدام باعث شد پالایشگاه هایی که در آن زمان 1 درصد محصولات خود را به قیمت جهانی تولید می کردند، تولید کنند. همان اقلام به طوری که امروز 20 درصد از کل تولید پالایشگاهی کشور را تشکیل می دهد و در نتیجه همزمان با کاهش ارزش صنایع کشور، تمایل به تولید بنزین در بین پالایشگاه های داخلی نیز کاهش یافته است.
این کارشناس اقتصادی انرژی با اشاره به بحران تولید در کشور خاطرنشان کرد: مشکل عدم تعادل انرژی در قیمت نیست، بلکه ناشی از ساختارهای عملیاتی و مالی است که با سیاست های غلط، تولید کشور از آن رنج می برد تولید تغییر کرده و از سوی دیگر اگرچه بخش مهمی از تولید پالایشگاه ها به قیمت های بین المللی به فروش می رسد، اما آنقدر از سرمایه گذاری غفلت کردند که به گازوئیل روی آوردند و به همین دلیل گرانی این صنایع را به سمت سوق نداد. بهره وری بیشتر."
قلی زاده با تاکید بر اینکه پزشکان به درستی از عدم تعادل انرژی مطلع نشده اند، گفت: از نظر فنی اینکه بگوییم برای بنزین دلار داده ایم اشتباه است. با توجه به مشکل ساختار مالی و عملیاتی تولید در کشور، واردات تمام بنزین مورد نیاز ما از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر از تولید داخلی است. تنها مشکل وابستگی آن به کشورهای خارجی خواهد بود.
223223