وضعیت بازار پوشاک در آستانه شب عید / حراج های زودتر از موعد واقعی است؟

عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک ایران افزود: در پاییز و زمستان امسال درگیر مسائل مختلفی از جمله ناآرامی‌ها و از آن‌طرف تشدید آلودگی هوا و سرد شدن هوا و در هفته اخیر مسئله کمبود و قطع گاز شدیم و اینها باعث شد تقریبا بخش عمده‌ای از کالاها روی دست فعالین این صنعت بماند، مضاف بر آن جو روانی کرونا و احتمال بروز پیک هشتم هم خیلی موثر بوده و فروشندگان مجبور شدند کالاهای خود را زودتر از موعد حراج کنند تا حداقل با این مسئله یک مقدار تقاضا را تحریک کنند.

حراج‌ها چقدر واقعی است؟

عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک ایران افزود: هنوز فصل تمام نشده و نمی‌شود ارزیابی دقیقی از میزان کاهش فروش داشته باشیم اما فروشندگانی که در پلتفرم‌های آنلاین و خارجی فعال بودند تا ۹۰ درصد و آنهایی که روی پلتفرم‌های داخلی یا در بستر وب بودند ۶۰ تا ۷۰ درصد افت فروش داشتند. در این میان، کارخانجات تولید هم با مشکل مواجه شدند. الان با وجود مشکل کمبود گاز، کارخانجات تولید پوشاک عملا با ۳۰ درصد ظرفیت کار می‌کنند و مواد اولیه هنوز در بازار عرضه نشده است.

پوشاک کمترین افزایش قیمت را داشته است

عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک ایران در این باره به همشهری آنلاین گفت: بیشترین تخفیف‌هایی که در صنف ما اِعمال می‌شود ۵۰، ۶۰ و گاهی ممکن است ۷۰ درصد باشد.

عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک ایران با بیان اینکه البته با اوضاع امسال نمی‌توان خیلی دقیق ارزش کالا را محاسبه کرد، گفت: در حال حاضر، فروشندگان کاپشن‌های زنانه را ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان یعنی زیر بهای تمام شده هم می‌فروشند.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از همشهری، حراج آخر فصل پوشاک آغاز شده است. این روزها بر شیشه و ویترین بسیاری از لباس‌فروشی‌های سطح شهر کاغذ تخفیف را می‌بینید. تخفیف‌های ۴۰، ۵۰ و گاهی ۷۰ درصدی که رهگذران را وسوسه می‌کند داخل مغازه‌ها بروند. اما این سوال همواره پیش می‌آید که تخفیف‌های پوشاک واقعی است؟ اگر واقعی است آیا سودی برای مغازه‌دار می‌ماند؟

فروشنده راهی جز حراج کالایش ندارد

«مجید افتخاری» افزود: در بحث تخفیف‌ها در حوزه پوشاک دو نکته وجود دارد؛ اول اینکه پوشاک کالای فصلی و مُد محور است. وقتی در تمام فصل پاییز و دی‌ماهی که گذشت هیچ بازاری وجود نداشته و حتی همین الان بسیاری از مراکز تجاری یا تعطیل هستند و یا گاز ندارند و فرصت‌های فروش از دست می‌رود فروشنده کاری نمی‌تواند بکند جز حراج کردن کالایش.

عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک ایران با تاکید بر اینکه امسال بیشترین آسیب در حوزه پوشاک به بخش زنانه وارد شده، افزود: برای همین بیشترین میزان حراج در بخش زنانه است و میزان حراج‌ها هم عجیب و غریب شده.

وضعیت بازار افتضاح است

وی با تایید اینکه حراج‌های پوشاک در سطح شهر واقعی است، افزود: اجناس قیمت قبل و بعد دارند و علاوه بر آن راحت‌ترین کاری که شما برای مقایسه می‌توانید انجام بدهید، این است که قیمت را تبدیل به دلار کنید، چون مواد اولیه وارداتی است؛ و بعد ببینید ارزش جنس چقدر می‌شود و مقایسه کنید. به فرض یک کاپشن بچگانه که یک‌میلیون تومان فروخته می‌شود ۲۵ دلار است.

افتخاری ادامه داد: ما مصوبه‌ای بابت فروش فوق‌العاده داریم که طبق آن تخفیف‌ها می‌تواند تا سقف ۲۰ درصد باشد اما زمانی فروشنده‌ای تعدادی کالا دارد و به ما اعلام می‌کند که فلان مقدار کالا دارد و از فروش آن عاجز است و می‌خواهد حراج بزند. ما به این موضوع کاری نداریم و به هر قیمتی که او بخواهد می‌تواند کالایش را بفروشد ولی شرایط الان خیلی نامناسب است.

افتخاری در مورد اینکه آیا حراج‌ها و تخفیف‌هایی که در مغازه‌ها در نظر گرفته شده، واقعی است؟ گفت: اغلب، حراج‌های ۵۰ تا ۷۰ درصد را برندها لحاظ می‌کنند و حراجی که در سطح صنف ما است بیشتر حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد است.

بسیاری از مردم از گرانی پوشاک گلایه دارند. عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک ایران درباره دلیل گرانی پوشاک ایرانی گفت: ما اول سال افزایش عجیب و غریب دستمزدها را داشتیم و نرخ ارز هم بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته. از طرف دیگر، حامل‌های انرژی که تا به حال محدودیتی نداشتیم امسال گران شد. برای همین نسبت به تورم در بخش‌های دیگر، پوشاک کمترین افزایش قیمت را داشته است.

افتخاری در مورد وضعیت صنف پوشاک در سال جاری هم گفت: وضعیت بازار امسال افتضاح بود، حتی نسبت به دوران کرونا هم به شدت ضعیف‌تر بوده و اگر این رویه ادامه یابد با سونامی تعطیلی عجیب و غریب هم در حوزه تولید و هم در حوزه توزیع پوشاک مواجه خواهیم شد.

افتخاری در مورد وضعیت بازار پوشاک برای شب عید نوروز هم گفت: با توجه به وضعیت موجود، بازار اصلا آمادگی اینکه یک شب عید روتین و نرمال را داشته باشد، ندارد.

افتخاری با بیان اینکه برخی به غلط فکر می‌کنند فروشنده همواره کالای خود را با سود می‌فروشد، افزود: الان فروشندگان کالا را خصوصا در بخش زنانه ۲۰ تا ۳۰ درصد زیر بهای تمام‌ شده می‌فروشند. علتش این است که فروشنده نمی‌تواند تعهدات خود را قبول نکند و مجبور است اجاره مغازه و حقوق کارمندانش را بدهد. از طرف دیگر، چند روز دیگر فصل تمام می‌شود و مشتری‌ها سال آینده دیگر این کالا را نمی‌خرند، بنابراین او مجبور است کالای خود را زیر بهای تمام شده بفروشد.

افتخاری ادامه داد: همین الان که در حراج به سر می‌بریم کالاها از قیمت پارسال ارزان‌تر است. برای همین به نظر من اگر به طور کلی بسنجیم با توجه به افزایش هزینه‌ها، تورم در بخش پوشاک عجیب و غریب نبوده است.

وی در مورد اینکه وابستگی پوشاک ایرانی به نرخ ارز چقدر است، گفت: بسیار زیاد است، برای مثال، نخ و پنبه پارچه‌های گردباف که در داخل تولید می‌شود، وارداتی است. بخش عمده پارچه‌های تخت هم وارداتی و آن هم باز تابع دلار و همچنین تغییرات قیمت پنبه جهانی است.

وضعیت بازار برای شب عید

افتخاری افزود: حتی اگر میزان تقاضا به مدت مشابه سال گذشته برگردد باز با این مسئله مواجهیم که خیلی از مغازه‌ها کالاها را به قیمت تمام شده و زیر قیمت تمام شده عرضه می‌کنند. از طرف دیگر، بازار به لحاظ میزان تولیدی که تولیدکنندگان امسال برای شب عید در نظر گرفته‌اند اصلا هیچ ربطی به سال گذشته ندارد و تولید بسیار کم شده است.


منبع: https://www.eghtesadonline.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA-%D9%85%D8%B9%D8%AF%D9%86-%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D8%B1%D8%AA-205/697012-%D9%88%D8%B6%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%BE%D9%88%D8%B4%D8%A7%DA%A9-%D8%AF%D8%B1-%D8%A2%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%B4%D8%A8-%D8%B9%DB%8C%D8%AF-%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D8%AC-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B2%D9%88%D8%AF%D8%AA%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D9%88%D8%B9%D8%AF-%D9%88%D8%A7%D9%82%D8%B9%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA