سرنوشت مسکن ملی بازیچه دست تورم مهار نشدنی!

بیشتر بخوانید:

با توجه به بحث تورم شاید نتوان اقدام خاصی برای کاهش قیمت تمام‌شده‌ واحدهای نهضت ملی مسکن که حالا بنا به اذعان مسئولان به متری ۷ تا ۸ میلیون تومان رسیده است، انجام داد اما قطعا تسریع در اجرای کارها می‌تواند پروژه را مقداری از تورم‌های آتی مصون نگه دارد. البته طرح‌هایی مثل کارت اعتباری مصالح ساختمانی و خرید نهاده‌ها به صورت مستقیم از کارخانجات که پیش از این وعده‌ آن داده شد آن‌طور که باید و شاید در طرح نهضت ملی مسکن ساری و جاری نشد.

دولت وعده داده بود تا چهار میلیون واحد مسکونی را ظرف چهار سال بسازد. البته مهرداد بذرپاش در جلسه‌ی رای اعتمادش در مجلس، بودجه‌ اجرای این پروژه را معادل دو برابر بودجه‌ سالیانه عنوان کرد و از نمایندگان پرسید که شما بگویید این مبلغ از کجا تامین شود؟ تا قبل از آمدن بذرپاش ۵۰۹ هزار واحد از طرح نهضت ملی مسکن وارد فرآیند اجرا شده و ۱۹۴ هزار واحد به مرحله‌ی فونداسیون رسیده بود. هادی عباسی‌اصل، معاون وزیر راه و شهرسازی می‌گوید که به آمار مذکور باید واحدهای خودمالکی، بنیاد مسکن، نیروهای مسلح و غیره را هم اضافه کرد که مجموع اجرا را به یک میلیون واحد با میانگین پیشرفت ۳۰ درصد می‌رساند.

همزمان با ورود وزیر جدید راه و شهرسازی به این وزارتخانه تلاش برای افزایش ظرفیت زمین‌های پروژه نهضت ملی مسکن آغاز شده است. این طرح در واقع یکی از بزرگترین دستور کارهای وزارت راه و شهرسازی محسوب می‌شود. تاکید نمایندگان مجلس درخصوص اهتمام بر اجرای قانون جهش تولید و تامین مسکن در جلسه رای اعتماد به مهرداد بذرپاش، اهمیت این پروژه را نشان می‌دهد.

اختصاص اراضی حریم شهرها، انتقال زمین‌های مازاد دستگاه‌های دولتی، استفاده از زمین‌های بخش خصوصی، اراضی سازمان‌هایی مثل اوقاف، بنیادها و نیروهای مسلح از جمله راهکارهای تامین اراضی طرح نهضت ملی مسکن عنوان شده است.

در نشست‌هایی که بین روزهای ۲۰ آذرماه تا سوم دی‌ماه ۱۴۰۱ در سازمان ملی زمین و مسکن برگزار می‌شود آخرین وضعیت تامین زمین بر پایه اطلاعات ثبت و بارگذاری شده در بانک زمین، میزان پیشرفت فیزیکی پروژه‌های آماده‌سازی شده یا آماده ساخت، آخرین وضعیت اراضی شناسایی شده برای منابع درآمدی اجرای طرح، برنامه‌های استان در خصوص مولدسازی و مشارکت و همچنین آخرین وضعیت اتمام پروژه‌های مسکن مهر باقیمانده در هر استان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

217 46


منبع: https://www.khabaronline.ir/news/1706387/%D8%B3%D8%B1%D9%86%D9%88%D8%B4%D8%AA-%D9%85%D8%B3%DA%A9%D9%86-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DB%8C%DA%86%D9%87-%D8%AF%D8%B3%D8%AA-%D8%AA%D9%88%D8%B1%D9%85-%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%B1-%D9%86%D8%B4%D8%AF%D9%86%DB%8C

download.jpg

عدم تناسب هزینه ساخت با توان متقاضیان

بررسی‌ها نشان می‌دهد رقم ۷ تا ۸ میلیون تومان برای هر متر مربع و واریز مبلغ آورده بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان تناسب چندانی با توان اقتصادی متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن ندارد. بنابراین چاره‌ای نیست جز این‌که طرح‌ها از طریق وام بانکی جلو برود. اما در ۱۶ ماه گذشته، سیستم بانکی فقط ۳۹ هزار میلیارد تومان از ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تعهد خود در قبال این پروژه را محقق کرده است. انبوه‌سازان نیز پیشنهاد داده‌اند که بخشی از منابع این پروژه را تامین کنند اما هنوز پیشنهاد آنها مورد بررسی قرار نگرفته است.

معضل تامین زمین

به گفته‌ کارشناسان، تسریع در روند تامین زمین و ساخت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن، به‌کارگیری بخش خصوصی، تامین مصالح ساختمانی به صورت مستقیم از کارخانجات، پذیرش ظرفیت متقاضیان و قیمت واقعی واحدها بر اساس شرایط اقتصادی، می‌تواند بخشی از اثرات تورم پروژه نهضت ملی مسکن را کاهش دهد.

چند روز قبل، سرپرست سابق وزارت راه و شهرسازی گفته بود که برای ۲.۵ میلیون واحد نهضت ملی مسکن تامین زمین صورت گرفته است. با این حال بررسی‌ها نشان می‌دهد قابلیت تعریف پروژه برای بخش‌هایی از اراضی وجود ندارد. آنچه تا کنون به طور قطعی انجام شده تامین زمین برای حدود ۱.۵ میلیون واحد است که سازمان ملی زمین و مسکن تلاش می‌کند این ظرفیت را افزایش دهد.

طبق آخرین آماری که اوایل ماه جاری ارایه شد تاکنون حدود ۵۷ هزار هکتار زمین برای طرح نهضت ملی مسکن شناسایی شده و ۲۴ هزار هکتار در اختیار این طرح قرار گرفته است. این مقدار زمین برای ساخت ۱.۵ میلیون واحد کفایت می‌کرد اما با توجه به سیاست کاهش تراکم واحدها این ظرفیت نیز کمتر شده است. بنابراین دولت باید ظرفیت زمین این پروژه را افزایش دهد.